top of page

Onderwijs en zorg(en)...


Vanochtend had ik samen met de manager van Heliomare onderwijs en een mede-ouder een interview met Elsevier. In 1 uur mochten wij proberen uit te leggen tegen welke problemen wij, dus zowel de onderwijsinstelling als de ouders, oplopen om de ernstig meervoudig beperkte kinderen naar school te laten gaan. Ik zag aan journalist dat het hem af en toe duizelde….

Hoe leg je uit dat in Nederland ieder kind recht op onderwijs heeft, maar dat bij de emb kinderen er instanties, organisaties of persoonlijke meningen ervoor kunnen zorgen dat jouw kind dat recht helemaal niet krijgt.

Dat een emb kind regelmatig niet eens de kans krijgt om naar school te gaan omdat er een leerplichtontheffing wordt toegekend. Want de ambtenaar waar jij je als ouder meldde vond jouw kind niet “leerbaar”.

Hoe leg je uit dat als een emb kind eenmaal op een kinderdagcentrum met die leerplichtontheffing komt, er weinig tot geen ontwikkeling meer aangeboden wordt. Puur omdat er zoveel op de zorg is bezuinigd dat daar geen tijd meer voor is.

Hoe leg je uit dat de invoering van het Passend Onderwijs en tegelijkertijd de transitie in de zorg, rampzalig heeft uitgepakt voor deze kwetsbare groep kinderen.

Dat door het niet langer voorliggend maken van het onderwijs, de samenwerkingsverbanden zich nu niet meer geroepen voelen bij te dragen aan de benodigde extra onderwijsondersteuning die de emb kinderen vragen. Terwijl het geld wat zij voorheen afdroegen aan het speciaal onderwijs voor de emb kinderen lupsum over de samenwerkingsverbanden is verdeeld en er dus nog steeds is.

Hoe leg je uit dat er nu vanuit de zorg, geld richting het onderwijs moet. Goede zorg is tenslotte een voorwaarde voor emb kinderen om onderwijs te kunnen volgen, om zich te kunnen ontwikkelen.

Maar dat de zorgkantoren terecht zeggen dat niet alle ondersteuning die een emb kind gedurende de dag nodig heeft op school, onder zorg valt; dat een deel van de handelingen toch echt onderwijsondersteuning betreft.

Hoe leg je uit dat de persoonsgebonden budgetten (PGB) voor emb kinderen te krap zijn omdat er bij de indicatie stelling maar uit gegaan wordt van 1 (dominante) handicap. Dat ouders al moeite hebben om de zorg thuis goed te kunnen regelen van dat PGB, dat zij helemaal geen afdracht voor de zorg tijdens onderwijstijd kunnen missen van het PGB.

Maar het allerbelangrijkste is, hoe leg je uit dat ieder kind recht heeft op onderwijs, maar als aan dat onderwijs een prijskaartje hangt dat dat recht dan op losse schroeven komt te staan en er andere regels gaan gelden….


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page