top of page

Ongewenst bij effect PGB

Van de week kwam ik bij een alleenstaande moeder met een ernstig gehandicapt kind. Vader was niet in beeld, moeder stond er helemaal alleen voor. Moeder was zo blij dat er een Wlz-indicatie was toegekend en wilde vaart maken met opstarten van de zorg. Door het zorgkantoor was ze op onze onafhankelijke cliëntondersteuning gewezen.


Moeder had geen betaalde baan naast de intensieve zorg voor haar kind. Niet zo gek want dat is als alleenstaande moeder met zo’n ernstig gehandicapt kind echt niet mogelijk. Geen enkele nacht kon ze doorslapen, als kind naar de dagbehandeling was probeerde moeder wat uren slaap in te halen. Dat dat niet altijd lukte was te zien aan de wallen onder haar ogen.


Moeder wist ook al goed welke zorg ze wilde gaan inkopen.

Natuurlijk de dagbehandeling waar haar kind zo op zijn plek was. Daarnaast wilde ze graag een logeeropvang voor om het weekend inkopen en zichzelf gaan uitbetalen. Dat laatste maakte mij alert en ik vroeg voorzichtig door. Hoe wist ze dat ze zichzelf kon gaan uitbetalen? Het bleek dat de ambtenaar van de gemeente haar dat had verteld. “Nu uw kind een Wlz-indicatie heeft kunt u voor hem gaan werken. Dan beëindigen wij uw uitkering”.

Mijn nekharen gingen overeind staan.

Nog geen maand geleden had ik namelijk een andere alleenstaande moeder, uit dezelfde gemeente, volledig over haar toeren aan de lijn gehad. Ook deze moeder was gezegd dat ze zichzelf kon gaan uitbetalen uit het PGB. Haar uitkering en alle toeslagen werden acuut gestopt, dit was halverwege 2021. Ze moest alle reeds ontvangen toeslagen over 2021 terugbetalen omdat ze met haar inkomen uit PGB boven een drempel uitkwam. Ze had van de ene op de andere dag een schuld. De moeder was meteen begonnen, om met haar inkomen uit het PGB, iedere maand een stuk van de schuld af te lossen. Maar begin mei sloeg het noodlot toe, haar kind overleed plotseling.

Bij inkomen uit PGB stopt bij overlijden van de budgethouder per direct het PGB en dus ook het inkomen aan de ouder. Als ouder heb je geen recht op sociale voorzieningen en val je dus meteen terug naar een bijstandsuitkering. Deze moeder had een enorm verlies te verwerken en zat ook met een schuld die nog niet afgelost was. Een hele trieste situatie. Helaas was ik niet betrokken geweest bij de opstart van dit PGB, maar pas erbij gehaald toen er extra budget nodig bleek te zijn.

De moeder waar ik nu bij op bezoek was, kon ik gelukkig goed voorlichten. Zij kan nu een weloverwogen beslissing nemen.

Wat zou het fijn zijn als iedereen eens wat breder keek dan alleen hun eigen eilandje en de volledige situatie in ogenschouw zou willen nemen voordat er een kortzichtig advies afgeven wordt.


Comments


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page